Турция спира да изпълнява споразумението с ЕС за обратно връщане на

...
Турция спира да изпълнява споразумението с ЕС за обратно връщане на
Коментари Харесай

Турция къса споразумението с ЕС за връщане на мигранти

Турция стопира да извършва съглашението с ЕС за назад връщане на мигранти, разгласи министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу в изявление за локалния тв канал TGRT Haber. Това е отговорът на Анкара за глобите, които Брюксел й наложи поради сондажи за естествен газ в кипърската икономическа зона.  " Няма да чакаме пред вратата на Европейски Съюз. Споразумението за реадмисия и отпадането на евровизите за турски жители ще влязат в действие по едно и също време ", съобщи посланик номер 1 на Турция. 

Според анализатори Мевлют Чавушоглу приказва за споразумение за реадмисия сред Европейски Съюз и Турция от 2014 година, което разрешава на страните членки да връщат назад незаконните имигранти, които влизат в Европа от турска територия. Едно от изискванията по него беше отпадане на визи за пътешестване на турските жители в Европейски Съюз при избрани условия. 

Говорителката на Европейска комисия Наташа Берто съобщи през вчерашния ден, че двете страни към момента са ангажирани с използването на " сделката ". Тя добави също, че осъществяването на съглашението сред Европейски Съюз и Турция остава изискване за либерализиране на визовия режим. Берто обаче говореше за договорката от 2016 година, която публично не е съглашение. Според сделката от март 2016 г. ЕС трябва да приема по един сирийски емигрант от Турция в подмяна на всеки един незаконен бежанец, влезнал в общността от Турция. Анкара пък се задължава да връща тези имигранти в страните, от които са пристигнали. 

Пред тв канала TGRT Haber. Чавушоглу акцентира, че „ за Турция европейските наказания нямат стойност “. На 15 юли външните министри на страните в Европейски Съюз взеха решение да наложат наказания на Турция поради сондажи за газ във водите на изключителната икономическа зона на Кипър. Заради  " продължаващите и нови противозаконни сондажни действия "   Европейски Съюз прекъсва преговорите с Анкара за съглашение за въздушния превоз и приканва Европейската капиталова банка да преразгледа отпущането на заеми на Турция. Освен това Европейски Съюз понижава с почти 150 млн. евро  помощ, планувана за Турция през 2020 година

Междувременно по време на спецакции в последните две седмици за незаконни мигранти в турския мегаполис Истанбул са задържани над 6000 души, измежду които има и сирийски жители, обяви вътрешният министър Сюлейман Сойлу, представен от организациите. „ Провеждаме интервенция от 12 юли… Хванахме 6122-ма души в Истанбул, в това число 2600 афганистанци “, сподели той. Министърът изясни, че хванатите сирийци са изпращани в бежански лагери. Той уточни, че някои сирийци „ непринудено “ се прибирали в региони на родината си, където боевете са стихнали. Сойлу отхвърли изказванията, че  стотици сирийски бежанци са били изпратени назад в родината си, откакто били принудени да подпишат документ за единодушие на турски език, който те не разбирали.

КАРЕ - НОВИ ЕВРОПЕЙЦИ

29 807 турци са получили поданство от страни, членки на Европейски Съюз, през 2017 година, съгласно данни на Евростат. От тях излиза наяве, че 825 447 души са придобили еврогражданство - Италия е дала статут на най-вече чужденци - на 18%; следвана от Англия (15%), Германия и Франция (14%). С минимум нови жители са се сдобили Швеция и Испания - едвам 8%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР